Csörögefánk receptekből (is) Dunát lehet rekeszteni. A receptek sokfélék, pedig az eredeti csörögefánk csak egyféle! Nincs is ezzel baj, hisz változik a világ, miért ne lehetne kicsit újítani. Azért én most az eredeti csörögefánk receptjét mutatom meg Nektek, csak hogy tudjátok, honnan is ered ez a mennyeien finom ételünk. 🙂
Két fő összetevője van, a liszt és a tojás. Nincs benne tejföl se kefir! A lisztet egyenletesen keverd el 4 teáskanál barna kristálycukorral. Adj hozzá egy csipetnyi sót. A jó házi tyúktojásból 10 db szükséges szétválasztva. A napsárga részét add hozzá a előkészített liszthez. A fehérje most nem kell bele, de abból csinálhatsz egy jó kis püspök kenyeret.
Az egyveleget kézzel kezd el összedolgozni, hagyd a gépet, inkább add bele a lelked, mert ettől finomabb lesz minden! Ha úgy érzed, hogy túl kemény a tészta, fröcsköld le vízzel és úgy gyúrd tovább. Akkor vagy kész a gyúrással, ha a kemény tészta kissé lágyabb már. Ezután jöhet a gyúródeszka. Egészen vékonyra nyomd ki a tésztát és 5-6 centiméteres csíkokra szeld fel és hosszirányból pedig 10-12 cm méretben darabold ferdén, hogy megkapd a rombusz formát. A rombusz egyik csúcsán 11-1,5 cm nyílást vágj, hogy itt átbújtathasd a tészta másik végét. Ezzel megkapod a klasszikus csörögefánk formát.
Forró olajban hirtelen süsd ki, de vigyázz, mert gyorsan sülnek, sose hagyd ott őket a tűzön. Amint kisültek, papírral itasd le róluk az olajat és máris tálalhatod őket házi lekvárral vagy édes szájúaknak porcukorral.
Ugye, hogy nem is bonyolult ez? Tessék kipróbálni!
Konyhatündér
Ez ok, de, mennyi liszt es mennyi cukor kell bele? 😀