Magyar Ízek

Magyar borvidékek 5. – Badacsonyi borvidék

A Badacsonyi borvidék névadó hegye, a Badacsony, több mint kétezer éves borkultúrája révén az ember és a természet egymásra találásáról tesz tanúbizonyságot.

badacsony

A Balatonba mintegy félszigetként benyúló Badacsony oldalában elhelyezkedő szőlőültetvények szubmediterrán jellegű mikroklímában érlelhetik szőlőfürtjeiket. A Balaton víztömegének hőmérséklet-kiegyenlítõ hatása, a hegy bazaltsapkájának pótlólagos hőtárolása, a napsugarakat a hegyoldalra viszszasugárzó víztükör, az országos szinten legintenzívebb besugárzás együttesen garantálja, a legkedvezőtlenebb évjáratokban is páratlanul magas mustfokot, a borok testes jellegét, íz- és zamatgazdagságát. Kevesen tudják, hogy a Badacsony oldalában termett borok, és azon belül is a Kéknyelű kiemelkedően magas Kálium, vagy a badacsonyi Olaszrizling magas Magnézium tartalmának egészségvédő hatása, akár a gyógybor jelző használatára is feljogosítaná azok termelőit.

A badacsonyi borkultúra évezredes történetében legrangosabb helyet a Kéknyelű vívta ki magának. A Kéknyelű Badacsony legismertebb fajtája, melynek neve összeforrott a borvidék nevével, híre határainkon túl is jól ismert. Különleges igényeket kielégítő, karakteres bora miatt méltán tekinthető Badacsony “zászlós” borának. Bár az egész világon termesztik, de az itt termett sajátos minősége miatt a Szürkebarát is szinte tájfajtának tekinthető. A Badacsonyi Szürkebarát ezért nem egy a “Pinot Gris” fajta borainak hosszú sorából, hanem egy egyedi, a páratlan helyi adottságokat is megjelenítő borkülönlegesség. Az Olaszrizling kiváló tulajdonságait legjobban talán a badacsonyi mikroklímában lehet kamatoztatni. Róla a közmondás úgy tartja, hogy “olyan, mint a jó feleség, nem csillog, nem villog, de jó vele élni”. Nos Badacsonyban ez a fajta rácáfolt erre a közmondásra, mert itt bizony tud “csillogni, villogni”. Ezt bizonyítják az Olaszrizlingből készült különleges minőségű, kései szüretelésű-, aszú-, és jégbor tételek borversenyeken nyújtott sikerei. (forrás:badacsony.com)

Badacsonyi szőlőfajták 

Szürkebarát

A fajta Franciaországból származik,a pinot család tagja, közvetlen rokonai a pinot blanc és a pinot noir. A három fajta közül nálunk a szürkebarát terjedt el legjobban, különösen jelentős a részarány a Balaton-felvidéken. Apró, tömött fürtű fajta, emiatt könnyen berothad, érett bogyói lilásvörösek, bora ezért olykor halvány aranysárga, sőt akár rozéra emlékeztető is lehet.

A bor illata fűszeres, mézes, zamatos, speciálisan a fajtára jellemző, aromái és ízei valójában szárazon mutatkoznak meg igazán. A legenda szerint a szerzetesek honosították meg a környéken, mert olyan szőlőt kerestek, amely cukor hozzáadása nélküli is kellemes bort ad minden évben. (A misebornál ugyanis követelmény, hogy tisztának kell lennie, nem szabad cukrot adni hozzá.)

A Szürkebarát borként nagyon lassan fejlődik, sokkal később, évek múltán mutatja igazán a finomságát. A szőlője  még az Olaszrizlingnél is több savat tud termelni, emiatt megfelelő savak esetén hosszabb érlelést is elbír, akár 10-15 évig is lehet a palackban úgy, hogy az hasznára válik. A bornál nagyon gyors feldolgozást igényel, ezért meghálálja a reduktív technológiát, de a hagyományos hordós érlelés is nagyon jó eredményt ad. Azok a borászok, akik még emlékeznek a régi ízekre, most is keresik azokat, a megoldás a termésmennyiség visszafogása, a későbbi szüret, a talajhoz való közelebb engedés lehet.

 Olaszrizling

Csak névrokona a rajnai rizlingnek, Franciaországból származik, de ma már sokkal jobb eredményt hoz nálunk, mint eredeti hazájában. Viszonylag biztonságosan terem, más fajtákhoz képest kevesebb szakértelemmel is jó eredményt lehet elérni vele. Illatban nem igazán gazdag, savai finomak, szelídebbek, mint a rajnai rizling savai. A fajta hajlamos a töppedésre és a nemes penészt is jól fogadja.

Régen jellemző volt a borvidékre, hogy a gazdák sokáig fennhagyták a szőlőt, így nagyon szép, érett illat és zamatanyagok képződtek. A hatvanas években hagyományos műveléssel a Balaton-felvidéken egy tőke, maximum 1 kilogrammot termet, de előfordult, hogy fél kilogrammal, 20 mustfok fölött szüretelték. Néhány évtizedre megszakadt ez a folyamat, mert a piac nem értékelte a különleges minőséget.  Szerencsére ez a folyamat az utóbbi években megfordult, és az olaszrizling ismét egyre fontosabb, elismertebb fajtává válik. Ebben jelentős része van a késői szüretek elterjedésének, amelynek köszönhetően csodálatos illat és zamatanyagok jelennek meg a borban. Az olaszrizling legfontosabb termőhelye  itt Badacsonyban van, nálunk  jönnek elő igazán azok a zamatok, illatok, amelyek nagyon értékessé teszik a fajtát.

Kéknyelű

A Kéknyelű egy ősi magyar fajta, amit kimondottan csak Badacsonyban termesztenek. Kizárólag női virágú, így az idegen beporzás a szél segítségére szorul, illetve porzó fajtaként a budai zöldet szokták mellé telepíteni. Mindezekből következően nem terem túl nagy mennyiséget, ugyanakkor szinte minden évben kiváló minőséget ad.

Más borokkal ellentétben ízvilága egyszerű, színe friss halványzöld, az érlelés során is világos marad. Illata határozott, de nem tolakodó, jellegében sok közös van a királyleánykával. Élénk savérzetet ad, hosszabb érlelés után nagyívű savharmóniát produkál.  A bora fiatalon is kellemes, de az igazi élményt több éves érlelés után nyújt. A hordós vagy palackos érlelést egyaránt meghálálja.

Muskotály

Illata nagyon kellemes, intenzív, a közhiedelemmel ellentétben kiváló savakkal bír. Badacsonyban egyaránt ismert bora édes, félédes és száraz változatban is. A muskotállyal nagyon gondosan kell bánni. Már a metszésnél figyelni kell arra, hogy ne legyen túlságosan megterhelve a tőke, mert akkor az illat és zamatanyagok nagyon legyengülhetnek. Nagyon kell ügyelni a szüret időpontjának helyes megválasztására, majd az újbor kezelésre.

Persze megéri a gondoskodást, mert nagyon finom ital, a szó valódi értelmében élvezeti cikk lesz a végeredmény. A jó muskotályt elsősorban nem a gasztronómiához társítva kell fogyasztani, hanem önálló italként.

 Chardonnay

 

A divatos világfajták közül Magyarországon is egyértelműen a Chardonnay a legismertebb fajta. Badacsonyban a gyümölcsillatai kerülnek előtérbe, savai meglehetősen elesettek, ugyanakkor könnyedséget sugároznak. Ízében dominálnak a más fajtákhoz nem hasonlíthatóan összetett savak.

Ízjegyei: érett sárgadinnye, méz, érett bornál a vajasság. Rendkívül elegáns bor, sokáig érlelhető, ennek a fajtának köszönhető, hogy a világpiacra, a tengerentúlra sok millió palack eljut a fogyasztókhoz.

Fantasztikus borokat kóstolhatsz a Borfesztiválkán! Részletek ITT!

Fb_cover_Borfesztivalka

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!