Hazánk legkisebb borvidéke a Somlói Borvidék 1998-ban egészült ki a Somló „két kisöccsével” a Ság heggyel és a Kissomlyóval.
A 279 méter magas Sághegy és 220 méter magas Kissomlyó a Balaton-felvidék tanhegyeinek láncolatába illeszkedő egykori tűzhányók, a Marcal és a Rába által körülhatárolt Kisalföldön helyezkednek el. A földtörténeti eseményeknek köszönhetően létrejött jellegzetes növény és állatvilág önálló természeti egységet alkot.
A Somló, a Sághegy és a Kissomyló borai az 1800-as években világklasszisként voltak számon tartva és nagy rajongótáborral rendelkeztek Európa-szerte. A filoxéravészt megelőzően a bor hírneve a tokajiéval vetekedett és uralkodóházak előkelőségei hódoltak a különleges ital élvezetének.
A bor a körülötte szövődő legendákat a gyógyhatásának köszönhette, amit számos történelmi példa is igazol.
A somlói bort az XX. századi irodalom is elkényeztette, a ma idézett sorok főleg Márai Sándor és Hamvas Béla tollából erednek, akik a tájegység borainak nagy fogyasztói voltak:
„Más a helyzet a somlaival. Már a neve körül sok a fogalomzavar: ejtik „somlainak”, aztán „somlyói”-nak, de mindez csak suta beszédhiba. Becsületes neve „somlói”, s mint a nagynevű, kihaló családok, ez a bor is megköveteli, hogy nevét helyesen és tisztességesen ejtsük. Ez a magyar borok fejedelme. Kis területen termelik, s már nem sokáig: fáradt bor, lassan kivész a szőlőkből ez a fajta. Illata olyan, mint a fehér burgundié, de annál is nemesebb. Van egy fajta somlói, „Arany tűz” a neve, s pontosan olyan: tűz és arany keveréke. Ez a bor rábeszél. Ezt mondja: „Élj”. Ezt az egyetlen szót mondja, de olyan következetes erővel, mint a latin versek a nagy tanulságokat. Mit szívott össze ez a bor a napsütésben, évszázados illatokban!” (részlet: www.somloiborvidek.hu)
A Somló hegy legismertebb borai
JUHFARK
Nevét a birka farkára emlékeztető hosszú, hengeres fürtje miatt kapta. Az e fajtából származó bor illatában a csonthéjas gyümölcsök, dió, mandula, mogyoró, brazildió, kókuszdió héja összetett illatjegyei találhatók. Határozott savai elegáns, férfias fanyarságot képeznek.
Csak néhány, erre alkalmas területen terem ez a szőlőfajta. Bora szalmasárga, illata jellegzetes. Az érlelést nagyon meghálálja, szépen öregszik.
FURMINT
A furmint szőlő származása nem tisztázott. Tőkéje kifejezetten erős növekedésű, kevés, hosszú, vastag vesszőt nevel. Fürtje középnagy, laza, hengeres. A szőlőfajtából extraktban és nemes savakban gazdag, tüzes, elegáns, arisztokrata bor készül. Hosszú érlelést igényel, jól eltartható. Megfelelő feltételekkel csodálatosan aszúsodik. Illata fiatalon az érett almára és körtére, ászkolás után ananászra, mangóra, mézre, dióra emlékeztető.
Somlói borvidékünk jellegzetes bora ez a kemény karakterű, határozott savakat tartalmazó száraz borkülönlegesség, melyet 12-14 °C-on fogyasszuk!
OLASZRIZLING
Borrégióink egyik legismertebb fajtája. Élvezeti értékét a jó minőségű olaszrizling bor illata – egyes szakértők szerint – a rezedára emlékeztető keserűmandulát idéző utóíze adja. Savai nemesek és elegánsak. Üde, zöld-fehér színe, bársonyos savai, tüzes zamata teszi a száraz borok között a egyik legnépszerűbbé. 12 °C hőmérsékleten fogyasztva páratlan élményt nyújt.
TRAMINI
Bár nevét a dél-tiroli Traminról kapta, egyes kutatások szerint francia eredetű, mások Észak-Görögországból származtatják. Tőkéje középerős növekedésű, sűrű vesszőzetű. Fürtje kicsi, szabálytalan alakú, tömött vagy közepesen tömött. Fürt-átlagtömege 6 dkg. Fürtkocsánya rövid, erősen fásodó. Bogyói kicsik vagy középnagyok, kissé megnyúlt gömbölyűek, szürkés árnyalatú, világos vagy sötétebb húspiros színűek, hamvasak, vastag héjúak, ropogósak, különleges, édes, fűszeres zamatúak. A szürkebaráttal egyidőben érik. Mustja a gyengébb évjáratokban is eléri a 18-20 cukorfokot. Kis, vastag héjú bogyója, sok magja következtében lényeredéke az átlagosnál kisebb. Bora fajtajelleges, kellemes illatú, fűszeres zamatú, lágy, finom. A fahordós ászkolás tovább nemesíti e bor zamatát. Íze és illata 10-12 °C – ra hűtve nyújt igazi élvezetet.
HÁRSLEVELŰ
Tokéje erős növekedésű, vesszői vastagok, világosbarna színűek. Világossárgás -zöldes vitorlalemezei jellegzetesek. Levele csipkés szélű, a furmintéhoz hasonló, de kissé világosabb, fonákja kevésbé gyapjas. Hatalmas, olykor 40 cm-es fürtjei a végén olykor elágaznak. Bogyói kicsinyek, gömbölydedek, zöldessárgák, vékonyhéjúak, lédúsak és édesek. Savtartalma viszonylag alacsony. Jól aszúsodik.
Boraira finom illat és zamat, harmónia és testesség a legjellemzőbb. Illatában egy tavaszi virágcsokor és gyümölcsökkel teli kosár illatjegyei sűrűsödnek össze. Elegáns, fűszeres ízeit a zöldmandula utóíze kíséri, amelyet előnyösen egészít ki magas extrakttartalma. Lágy elegáns savakkal rendelkezik néha fanyar, de kellemes utóízzel. Általában szárnyas és halételekhez, déli gyümölcsökkel készített gasztronómiai remekekhez ajánljuk.
Nagy-Somlói bortermelők
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: