Magyar Ízek

9+1 lépés a tökéletes paradicsom neveléshez

Mikor és hogyan? Rendszeres kérdések a palántázásban, a magról ültetett növényeknél. A paradicsom az egyik legkedveltebb zöldségfélénk, melyet mindenki szívesen ültet a kertjébe. Aki tudja, hogy milyen pompás ízűek a teljesen beérett, saját nevelésű, vörös paradicsomok, némi nehézségek ellenére is megtermeszti azokat a kertjében.

paradicsom

1. Milyen típusú, fajtájú

A paradicsom széles fajtaválasztékát sokféleképp osztályozható, mint például tenyészidő, alak, felhasználás és növekedési típus szerint.

Paradicsomfajták szerint:

Determinált: Három, négy virágfürt után befejezi a növekedést, a gyümölcsöt hamar megérleli és elszárad. Az ilyen típus kis helyet igényel, nem kell karózni és kötözni, fattyazása felesleges. Egyszeri nagy munkával befőzhetjük az éves paradicsomlét.

Félig determinált: közepes növekedésű, karózni kell, fattyazást meghálálja és szeptember közepéig hozza a termését. Vagyis, egész nyáron folyamatosan szedhetjük a gyümölcsét.

Lugasparadicsom: Paradicsomfának is mondják. Folyamatos növekedésű, fürtös termésű, hosszú tenyészidejű, túl nőheti a 2 méteres karót is. Kiültetéskor 1 négyzetméteres területet hagyjunk neki. Ebben a típusban nagyon sokféle paradicsomfajta van forgalomban.

2. Magoncok

A magvetés alapvető sikere, hogy életképes magokat ültessünk el. A 4 évnél idősebb magokat már ne ültessük el, mert bizonytalan az életképességük.

A palántanevelés ideje februártól kezdődik, de még április elején is vethetünk magokat. A késői vetéskor érdemes egy éjszakára beáztatni őket, ezáltal a csírázási idő lecsökken.

koktél palánta

3. A fény

A magoncok nyújtózkodnak a fény felé, ezért ferdülnek is, tehát nekünk forgatni kell a cserepeket. Még egy jó tanács, az erős törzsnövekedésért, néha simítsuk végig a tenyerünkkel a magoncokat. Ha teljesen ingermentes környezetben tartjuk őket, a szár nem fog erősödni. A szabad földben csírázó paradicsommagoncok zömök, erős vastag szárakat fejlesztenek, mert a szél fújja őket, az eső veri, amiknek ellent kell állni.

4. A levegő

Szellőztessünk gyakran, hogy érje őket légmozgás. Főleg akkor szükséges, ha víz érte a leveleket és a szárat. Az apró szőrökön megülő nedvesség a gombásodást segíti elő. Ezt kerüljük, lehetőleg alulról locsoljunk, illetve csak a földre kerüljön víz. A paradicsom egyébként szép zömök szárat fejleszt, ha naponta pár percre hagyjuk, hogy némi légmozgás legyen körülötte. Legegyszerűbben egy szobai ventilátorral, vagy hajszárítóval tudjuk elérni. Irányítsuk rájuk napi 3‐4 percere.

5. Talaj felmelegítése

A paradicsom szereti a meleget. Kiültetés előtt, ha hűvösebb az idő, a leendő ágyást takarjuk le fekete fóliával. Ennek kettős szerepe van. Első, hogy felmelegíti a talajt, hogy kellően meleg legyen, mikor kiültetjük a növényeket. A második, szintén nem elhanyagolandó tulajdonság, hogy az esetleges kikelő gyommagvak elpusztulnak a fény és levegő hiányában.

6. Kiültetés

Az ültetőgödörbe a palántákat kissé ferdén és nagyon mélyre, egészen az alsó levelekig ültessük be. Ilyenkor a száron teljes hosszában járulékos gyökeret fejleszt, melynek segítségével több tápanyaghoz juthat a növény. A magasra növő fajták mellé ültetéskor rögtön tegyünk egy ‐egy karót is, amire a tenyészidő folyamán kötözni tudjuk.

Palánta

7. Talajtakarás

Kevesebbet kell gyomlálni, mert a talajtakaró réteg elnyomja a gyomokat Kevesebbet kell öntözni, mert a talaj kevésbé forrósodik fel, így kevesebb nedvesség párolog el belőle Tisztán szüretelhetünk, hiszen a zöldségfélék nem lesznek sárosak A talaj humuszossá és termékennyé válik, mert a talajtakaró kedvező körülményeket teremt a talajban élő élőlényeknek

8. Alsó levelek eltávolítása

A felverődő sár, a talajra lógó levelek kedvező körülményeket teremtenek a gombás megbetegedéseknek. Ajánlott, az alsó levelek eltávolítása, hogy a betegségeket kiküszöböljük.

9. Metszés, visszacsípés

A levéltőben egész nyáron át előtörő hajtásokat folyamatosan csípjük ki, ez az a bizonyos fattyazás. Amikor a nő paradicsom, a végső cél a maximális hozam ezért el kell távolítani a nem kívánt hajtásokat és leveleket is. Az alsó leveleket feltétlen távolítsuk el, ezáltal a gombás betegségek esélyét is csökkentjük. (paradicsom trágyalé készítése: A paradicsomlombjából készítjük. A kitört oldalhajtásokat 10‐20 liter vízben 2‐3 hétig érleljük. Leszűrt 1‐1 arányban vízzel hígított oldatával permetezzük a káposztaféléket, salátaágyakat, így távol tartjuk a káposztalepkét és a csigák sem károsítják a salátáinkat)

paradicsomtő

10. Locsolás, tápanyagigény

A növényeket rendszeresen öntözzük, és tápanyagigényét biztosítsuk. Soha ne a levelekre locsoljunk, hanem a langyos, állott vízzel a gyökérzónát öntözzük be.

 

vetem_nyes_paradicsom

forrás: gazigazgato.hu

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!