Torma a javából!

A torma – a sonka és a főtt tojás mellé – húsvétkor elengedhetetlen. Sokan vallják, hogy akkor az igazi, ha olyan erős, hogy a lélegzetünk is eláll tőle, s az erejét egészen hátul, valahol a tarkónk tájékán is érezzük. A torma, mint minden más aromában gazdag fűszernövény, étvágygerjesztő, gyomorerősítő és jó hatással van a vérkeringésre is.

A tormát régebben faluhelyen a ház mögé vagy az oldalába ültették, s bizony – talán éppen ennek a helynek köszönhetően – a férfiak sajátos módon öntözgették… De úgy tartották, ez cseppet sem árt neki, ettől csak még inkább ereje lesz.

A tormát sokféleképpen elkészíthetjük, a legegyszerűbb, leghagyományosabb az ecetes torma. Ehhez a reszelt tormát cukorral és ízlés szerinti ecettel úgy keverjük össze, hogy legyen egy kis leve, de azért ne legyen túl híg. Nagyanyáink receptje szerint, ha el akarjuk venni a nagy erejét, akkor előtte forró levessel kell leönteni, kis idő után ezt leszűrni róla, majd a tormát hűlni hagyni.

Vannak persze ennél kacifántosabb torma receptek is, mint például az almás torma. 15 dkg tormához két szem alma, 1 evőkanál citromlé és pici cukor szükséges. A citromlé szintén csökkenti a torma erejét. A reszelt tormát össze kell keverni a reszelt almával, valamint a citromlével és a cukorral. Húsok mellé kitűnő.

Az áfonyás tormához 2 evőkanál áfonyalekvár és 2 evőkanál tejszín kell, ezt keverjük össze a reszelt tormával és jól hűtsük be. A tejszínes tormához 3 dl tejszínt verjünk habbá, ehhez adjuk hozzá óvatosan a citromlével és cukorral előzetesen elkevert reszelt tormát. A narancsos tormához két evőkanál tejföl szükséges, hozzáadunk 2 evőkanál frissen reszelt tormát, egy kávéskanálnyi cukrot és egy kis csipetnyi sót. Jól elkeverjük, majd belecsavarjuk egy egész narancs levét és behűtve tálaljuk.

A majonézes tormakrém alapja 10 dkg torma, egy tubus készen vásárolt, vagy ugyanennyi házilag készített majonéz és egy 1 evőkanál citromlé. A citromlé ennél az összeállításnál is enyhíti a torma erejét, s hogy még pikánsabb legyen, tehetünk bele esetleg egy kanálnyi vágott petrezselyemzöldet is.

A tormahab igazán finom és könnyű kiegészítője a hidegtálaknak. Egy dl tejszín, 1 kávéskanálnyi habfixáló por, 2 evőkanál frissen reszelt torma, 1 kávéskanál cukor, csipetnyi só kell hozzá. Alaposan keverjük össze a tejszínt, a habfixálót, a cukrot valamint a sót, majd mindezt verjük kemény habbá, végül könnyedén keverjük bele a frissen reszelt tormát. A tormahabot habzsákba is tehetjük, s így szendvicseket, hidegtálakat dekorálhatunk.

S végül, de nem utolsó sorban, egy tormás finomság, ami kimondottan aktuális húsvétkor, a tormás tojás. Kell hozzá 5 dkg reszelt torma, 10 kemény tojás, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál citromlé, bors és só. A tojásokat meghámozzuk, és hosszában kettévágjuk. A sárgáit villával összezúzzuk és összekeverjük a többi hozzávalóval. A masszát nyomózsákba rakva szépen visszatöltjük a fél tojásokba. A tetejét gyümölcs, vagy zöldségszeletekkel díszítjük.

forrás: www.husvet.hu

Címkék: ,
Tovább a blogra »