Magyar Ízek

Krumpli – jó vagy rossz ha esszük?

Gasztrotrendek, paloe táplálkozás, vegetarianizmus… Pont olyanok, mint a vallás. Mindegyik azt mondja, hogy az az igaz amit ő állít és ebben próbáljunk, mi hétköznapi emberek, kiigazodni. Én szeretem a krumplit. Akár jó, akár rossz is az. De véletlenül sem a McDonalds-s sült krumplira gondolok. Ha az egyáltalán látott valaha krumplit.

A krumpli bizony rászolgál arra, hogy gyógynövénynek nevezzük!

A skorbut ugyanis nemcsak a tengerészeket sújtotta, hanem a szárazföldi lakosokat is. A betegség járványos előfordulása csak a burgonyatermelés elterjedésével szűnt meg. A burgonya héja védi a C-vitamint, elbomlását akadályozza, ezért tároláskor, télen csak lassan csökken a vitamintartalma. Az újkrumpli fontos korai C-vitamin-forrás. A héjában főtt krumpliban marad meg a legtöbb belőle.

A nyers krumpli gyógyhatása

A nyers krumplit a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg. Nyers krumplireszeléket tesznek például a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre, sérülésekre vagy ütés következtében megdagadt testrészekre. Sikeresen alkalmazható reumára, kötőhártya-gyulladásra, bőrbajokra is. Fejfájás, migrén esetén nyers krumpliszeleteket tehetünk a halántékra: “kiszívja” a fájdalmat, leviszi a lázat is. A nyers krumplilé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta 1 dl fogyasztandó belőle két hétig. A nyers, lehetőleg rózsaszín krumpli leve a krónikus savtúltengés gyógyszere.

Héjában főtt, sült…

Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a héjában főtt és sült krumpli. A sótlan vagy mérsékelten sós krumplipüré és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat, ezáltal hat a gyomorhurut, gyomorfekély és a bélgyulladás kiváltó oka ellen is.

A főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ilyen esetekben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.

Méregtelenítő

A krumpli szerves keményítő tartalma kitűnően párosul a benne levő sok ásvánnyal. Olyan tulajdonsága van, amely megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakódásától, akár a munkahelyen történik a mérgezés, akár a forgalom által elhalmozott levegőből jut a szervezetünkbe. Évente néhány napos tisztító kúrát minden nagyvárosban élő lakónak kellene tartania, hogy felszabadítsa az amúgy is terhelt májat. Naponta két fél pohár krumpli lé elegendő, más zöldség lé ízesítésével.

Gyulladásra, gennyes sebekre

A tiszta keményítő kitűnő szer a test bármely részén előforduló gennyes sebekre. Ha még nem fakadt ki a seb, várjunk addig, amíg megérik. Akkor fertőtlenítsünk egy tűt, és szúrjuk ki a sárga részt, majd az előre elkészített borogatást helyezzük a sebre. A borogatás krumplilében áztatott ruha, amire nyers pépet is tehetünk, majd erre ismét ruhát. Így bekötjük a sebet és várunk, míg megszárad a borogatás. Addig ismételjük az eljárást, amíg a seb tisztán össze nem húzódik. Mindezt nagyon tisztán végezzük, nehogy újabb fertőzést okozzunk. Amikor kitisztult a gennytől, alkohollal, jóddal, vagy három százalékos hidrogénnel mossuk körül a sebet és készítsük elő a végső gyógyulásra.

fött krumpli

Székrekedés

A krumpli kitűnő ellenszere a székrekedésnek. Ezt a finom rostjának köszönhetjük. A főtt krumpli magas káliumtartalma serkenti a bélműködést. A krumplipürét hatékonyan alkalmazhatjuk a téli egyhangú ételtől kapott székrekedés megszüntetésére.

Epekő elhajtás

Alaposan mossuk meg a krumplit, hámozzuk meg, és a héját egy órán át lassan forralva főzzük. Amikor kihűlt, a levét öntsük le, és naponta kétszer, háromszor fogyasszunk egy fél pohárral belőle a pohár másik felét pótoljuk ki ízesebb zöldség lével.

Gyomorfekély, bélgyulladás

A krumpli kicentrifugázott nyers keményítőjének hatása jótékony az emésztőszervek gyulladásos megbetegedéseire. Csupán fél pohárral kell fogyasztani étkezés után. A másik felét ajánlatos kipótolni káposzta, vagy savanyú káposzta lével, ami ugyanazt a célt szolgálja.

Húgyhólyag-, vesegyulladás

A húgyhólyag- és vesegyulladás nagyon könnyen jelentkezhet, különösen a téli, hideg időben, vagy felfázástól. A krumpli kicentrifugázott nyers keményítőjét keverhetjük egyszer sárgarépalével, máskor káposztalével, amelyek szintén a gyulladást hivatottak gyógyítani. Vehetünk be egy kiskanál búzacsira olajat (E vitamint) is.

sült burgonya

Rovarcsípés

A megmosott krumplit elvágjuk, és levével bekenjük a csípés helyét. Ha megszáradt, levágjuk a felső részt és újra krumpli léhez jutunk. Borogatást is tehetünk a veszélyesebb csípésre krumpli pépből.

Lázcsillapítás

A legjobb, ha kettévágunk egy nagy krumplit, és a kicsi talpaira erősítjük. Lehúzza a lázat és elalszik.

Köszvény

A nyers krumpli káliumtartalma, és a rengeteg féle ásvány, ami benne található a köszvénytől elmerevedett végtagokra is jól hat. A kálium tisztítja a vért, a krumpli nyers állapotban ugyanis lúgosító hatású a vérre, ami a köszvény gyógyulásának egyik feltétele.

Elkészítési mód

A belső betegségekkel szemben gyakran nyersen hasznosítjuk a krumplit. Ehhez a megmosott krumpli levét kicentrifugázzuk, és lehetőleg hasonló gyógyhatású zöldségfélével kipótoljuk. Egy-egy alkalommal ne fogyasszunk fél pohárnál és egy napon három fél pohárnál többet. Ügyeljünk arra, hogy nyersen piros rózsa krumplit használjunk, megtisztítva a csiráktól.

A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek. Nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak.

(szemelvény: Mereteiné-Matosics Ágnes munkájából)

Én így szeretem a krumplit! De vannak akik pont a negatív hatásait szeretik domborítani. Azt gondolom, hogy minden mértékkel fogyasztható! Így a burgonya is! De nézzük mit mond a sok “csak egészségesen táplálkozom” ember:

A Krumpli nem más, mint egyszerű szénhidrát!

Ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a búzaliszt (és minden, ami ebből készül, például a kenyér- és a tésztafélék, péksütemények stb.), a fehér rizs, a kukorica.

Mivel az egyszerű szénhidrátok cukrok, és így ugyanazt a problémát okozzák mint a cukor. A cukor táplálja a káros mikroorganizmusokat. Minél több cukorhoz jutnak, annál gyorsabban szaporodnak, és minél gyorsabban szaporodnak, annál intenzívebben bontják le és erjesztik az Ön testét belülről.

Az egyszerű szénhidrátok ne képezzék étrendje részét. Az Ön lúgosító étrendjében az alacsony szénhidráttartalmú nyers zöldségek legyenek túlsúlyban. Lúgosító étrendjét tegye hatékonyabbá lúgosító étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztásával.

Ne feledje, hogy a lúgosító étrend egyik legfontosabb célja éppen egy olyan belső környezet létrehozása a testben, amelyik nem támogatja a mikroorganizmusokat. Amennyiben úgy érzi, hogy már már lehetetlennek érzi ezen ételek elhagyását, kérje segítségünket.

Egy fokozatos áttéréssel, diétás programmal, és megfelelő gomba irtással lehetséges az egészséges egyensúly visszaállítása.

[Forrás: Dr. Robert O. Young – A pH csoda]

paprikas krumpli

Na most legyünk okosak! Nincs mese, a döntés a mi kezünkben van. Viszont egy biztos, a magyar konyhából nem hiányozhat a burgonya! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!