Magyar Ízek

Hápogó saláta áfonya rémmel

Zordon kerek erdő. A nap sugarai épphogy beszűrődnek a fák lombjai közt. Az avarban pár gomba reszket a félelmetes morgó zajoktól. Az öreg áfonya bokor roskadozó ágai nyikorogtak csak a nagy teher alatt, amit a gyümölcsei okoznak neki. 

A háttérben hirtelen nagy zaj támad. Vadászok jönnek, a kutyák már hajtják fel a vadakat. A 3 gomba fej szorosan összebújik, hátha megússzák a taposó mancsokat. Lövések dörrenek és az avarba egy fiatal kacsa esik le. Ma már nem repül többet, asztalra való lesz belőle. 

Hirtelen egy kéz nyúlt le az avarba de szerencsére a gombák megúszták a begyűjtést.Nagy volt az ijedségük, de mikor az öreg áfonya bokor felsóhajtott a megkönnyebbüléstől, mikor termését a kéz leszakította, a gombák is megnyugodtak. Aznap csak az áfonya sereg landolt a kosárba és így kerültek a konyhába a halálos sebet kapott kacsával.

A konyhában már várták őket. A sokaság így tevődött össze:

Klasszikus recept leírás ITT!

egyveleg

  • Kacsamell: 60 dkg
  • Újhagyma: egy csomag
  • Méz: 10 dkg  (3-4 ek)
  • Balzsamecet:  6 cl (1 ek)
  • Só , bors    
  • Olívaolaj (sansa) : 1.5 dl          
  • vegyes zöldsaláta : 15 dkg
  • aszalt szilva: 8 dkg
  • aszalt barack: 4 dkg
  • friss áfonya: 10 dkg
  • vilmoskörte: 20 dkg
  • fehérbor: 1 dl
  • vörösbor: 1 dl
  • cukor: 5 dkg ( barnacukor)
  • Tokaji aszú ecet: 8 cl
  • extra szúz olívaolaj: 1 dl  
  • citrom: 1 db       

Elindulás

Az asztalt barack félgömbök először fehérbor fürdőt vette, majd áthuppantak a vörösborba. Jól magukba szívták a borok ízét és pihenés gyanánt kis időre befeküdtek a hűtőbe.

A kacsa már nem látszott többé kacsának. Tollaitól a konyhaasszony megfosztotta és a szépséges melleket ujjnyi vastagságban felszelve pihentette a vágódeszkán. A szieszta idő alatt a zöld levek – mások számára saláta – alapos fürdőt vettek majd a vízcseppeket lerázták magukról. A körte szintén a tisztálkodást választotta, majd két félre esett és elengedte magából a magjait, de hogy be nem barnuljon a nyers húsa, citromos víz alá merült és ő is befeküdt a hűtőbe egy pihenőre.

Közbenső állomások

Míg egyesek pihentek, addig újabb fürdő készülődött. Páclé gyanánt méz és balzsamecet valamint olívaolaj verődött össze és a nagy kavalkádban egységet alkotva az újhagymát szólították a táncba.

A kacsamell befejezte pihenőjét, frissítőként meghempergett sóban és borsban és ezzel a bundával belehuppant a páclébe. Elfáradt és emitt újabb fél óra pihenőt kért a hűtőben. 

Most a zöld levelek következtek. Az ő fürdőjük már nem volt ilyen kellemes. Kaptak 3dl cukros vizet, tokaji borecetet, egy citrom levét és reszelt héját és jól otthagyták ázni őket.

A kacsamelleknek ébresztőt fújtak. Pihenőjüket egy forró barnulás követte, serpenyőben erősen rázva, hogy a forróság jól átjárja őket. 

Mindezek után

A sok résztvevőt egy tányéron hozták össze, hogy végre megismerhessék egymást. Alul a zöld levelek, rajta kis halom áfonya, a borfürdős asztalt gyümölcsök és végül a “nap”barnította illetve tűz barnította kacsamellek…

Remélem tetszett…

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!