A köles a legősibb magyar alapanyag. Sokféle étel készíthető kölesből, kenyérfélék, lepények, köretek, kásák. Aki ma egészségesen akar főzni, annak konyhájából nem maradhat el a köles. Túl azon, hogy lúgosít, gluténmentes de tápanyagban gazdag is.
Az Alföldön fellelhető még a mai napig is a fogyasztásának szeretete. Sokszor töltik hurkába, sőt elfogadott étel volt még böjt idején is. A rizs megjelenésével felhasználása sajnos háttérbe szorult, és így ma már egyre kevesebb hazai konyhában található meg. Pedig variációi talán a legszélesebb skálán mozognak: leves, kása, zsíros köles-kása, dödölle, gárica, gombóc, málé, tejbekása, hurka, szárma, kásás-túrós lepény
A sokfélesége mellett az egészséges köles gazdag magnéziumban, így jótékony hatással bír a migrénre és állítólag az asztmára is kedvezően hat. A magnézium mellett tartalmazz foszfort, mangánt és vasat is. Gazdag B-vitaminban, így testünk energia egyensúlyában is nagy szerepet kap. A köles az egyetlen olyan gabonaféle a teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat tartalmaz.
A kölesről ódákat lehetne még zengeni. Sokan dicsérik rákmegelőző hatását, valaki az emésztőrendszerünk jótékony hatása miatt emeli piedesztálra. Egy biztos, a kölesből készült ételek mennyei finomak, így érdemes visszahozni a magyar konyhákba!
Konyhatündér
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: